Llibreries barcelonines que, a més de vendre llibres, creen comunitat

Més que llibreries

Presentació del llibre d’Alcarràs amb Carla Simón Arnau Vilaró a la Llibreria Ona.
Presentació del llibre d’Alcarràs amb Carla Simón Arnau Vilaró a la Llibreria Ona.

La gent continua llegint. Ho afirma l’informe de 2021 sobre el Comerç Interior del Llibre de 2021 de la Federació de Gremis d’Editors, que mostra un creixement del sector del 5,6%, el més gran des del començament de segle. Aquest fenomen ve des de la pandèmia, moment on la venda de llibres va ser una de les poques que no es va veure afectada, ja que tot i que les llibreries van romandre tancades, les vendes van augmentar un 2,4%. Això significa que la gent està tornant a llegir, i els llibreters aprofiten aquest moment per innovar amb nous models de llibreries.

És el cas de moltes llibreries de Barcelona que, a banda de vendre llibres, busquen crear un espai de comunitat pels apassionats de la literatura. Per aconseguir-ho, disposen d’espais que fan que aquestes vagin més enllà d’un model comú de botiga, com ara un servei de cafeteria, espais de sofàs, jardins i terrasses. Però sobretot ho fan a partir d’activitats per a tots públics per atraure els lectors, com ara clubs de lectura, trobades amb autors, o lectures en veu alta.

 

LLIBRERIA FINESTRES: Llibreria per llegir

 

Espai Diògenes de la Llibreria Finestres. Font: Finestres

Una de les llibreries més destacades de la ciutat comtal és la Llibreria Finestres. Amb tan sols un any i mig de vida, Finestres s’ha convertit en una de llibreries de moda, i això ha estat gràcies a aquest nou concepte de llibreria que crea comunitat. Es defineix com una ‘Llibreria per llegir’, i té espais de sofàs que conviden a aquesta lectura, com l’espai Diògenes, on “el silenci és la llei”. També disposen del Bar Watson, una cafeteria amb terrassa exterior on es pot anar a prendre alguna cosa, parlar de llibres o continuar llegint. A més, Finestres ja compta amb una editorial pròpia de còmic d’autor en català, un servei de venda online, i una segona botiga, dedicada exclusivament als llibres d’art i de còmic. 

La Llibreria Finestres s’assegura d’animar a la gent a llegir més o, com a mínim, a interessar-se més per la lectura, amb una àmplia oferta d’activitats. Per una banda, organitza trobades amb autors de renom, siguin nacionals o internacionals, en les quals l’autor conversa de manera oberta i propera amb els lectors sobre la seva obra, acompanyats per vins i formatges. També ofereix cicles amb editors, periodistes i professors, on parlen sobre llibres o temes lligats a l’actualitat en forma de diàleg amb els assistents, fugint del format conferència.

També aposta per recuperar activitats més tradicionals com ara les lectures en veu alta, on autors i presentadors llegeixen fragments de narrativa i poesia com si es tractés d’un audiollibre en directe. Una altra iniciativa de la llibreria són els clubs de lectura, on lectors es reuneixen periòdicament per parlar i intercanviar idees sobre un llibre que llegeixen tots, a vegades amb la presència de l’autor del llibre.

Trobada amb l’autora Maggie Nelson a la Llibreria Finestres. Font: Twitter

Però a més d’aquestes iniciatives, Finestres ja ha aconseguit establir-se entre les llibreries de la ciutat gràcies a la gran oferta de llibres que té en diversos idiomes, i les seves edicions en tant en castellà com en català. Amb tot, la Llibreria Finestres aconsegueix generar una atmosfera agradable de lectura i de comunitat entre apassionats per la literatura, que a banda de sentir-se atret per la seva oferta literària, fa que vulguis passar una bona estona a la botiga i participar en les activitats que ofereix. 

 

ONA LLIBRES: Una llengua, mil lectures

Llibreria Ona del Carrer Pau Claris. Font: Ona Llibres

 

Una alternativa a Finestres és Ona Llibres, una altra llibreria que ofereix més que llibres. El que la distingeix de la resta de llibreries semblants és que únicament ven llibres en català. Amb més de 30.000 títols, la llibreria s’ha convertit en un símbol de la difusió del llibre en català. 

A diferència de la Llibreria Finestres, Ona Llibres té un llarg recorregut, ja que tot i tenir una aparença moderna, compta amb una trajectòria de seixanta anys. Amb dues botigues a Barcelona, una al carrer Pau Claris i una altra al Gran de Gràcia, Ona Llibres ha adoptat un model de llibreria comunitària molt similar al de la Llibreria Finestres. Ofereix una gran oferta d’activitats dirigides als lectors, com les presentacions de llibres, on els autors tenen l’oportunitat de comentar les seves obres de manera propera amb els lectors. La seva programació cultural també inclou xerrades i conferències amb tota mena de personalitats, cicles temàtics, tallers, concerts, i fins i tot contacontes pels més petits. 

La gran majoria d’aquestes activitats tenen lloc a la botiga del carrer Pau Claris, un espai de 1000 metres quadrats d’un disseny modern amb diferents espais dirigits a diferents funcions cadascun. La zona més destacada és la ‘Bookeria’, una sala pensada com una biblioteca o un punt de trobada per la lectura i la conversa. A la Bookeria és on també es fan gran part de les activitats, les presentacions, xerrades i concerts. Un altre dels espais principals és l’apartat infantil de la llibreria, el ‘Petit Ona’. En aquest, a banda d’oferir una gran i diversa oferta de llibres en català, també s’organitzen activitats per incentivar la lectura en els més petits, com ara tallers i contacontes. 

Però un dels espais més especials d’Ona Llibres és el d’’Art Llibres’, descrit per la llibreria com una “capella pels amants de l’edició artística”. En aquest hi ha peces literàries destacades i exposicions temàtiques i temporals en forma de museu, creant una zona única que fa que la llibreria es diferenciï de les altres i que s’escapa del model tradicional de llibreria.   

Espai ‘Art Llibres’ a la Llibreria Ona de Pau Claris.  Font: Ona Llibres

La Llibreria Ona també té una gran estratègia de comunicació per ajudar a donar a conèixer la llibreria i difondre la literatura en català. Compta amb un canal de YouTube molt nou, on la youtuber Juliana Canet recomana llibres als usuaris, i amb el podcast literari ‘L’Illa de Maians’, dirigit i presentat pel filòsof Bernat Dedéu. Aquest contingut, així com la botiga online i el merchandising propi, amplia l’oferta de la llibreria i fa que els lectors es fidelitzin més amb Ona. 

En definitiva, tant la Llibreria Finestres com Ona Llibres són un clar exemple d’un nou model de llibreria de 360º que ha agafat importància en el sector llibreter, i que sembla que ha arribat per quedar-se. Aquestes llibreries animen als lectors a ampliar el seu coneixement  literari i a llegir en comunitat, i dona esperança al futur del sector.