La periodista Sonsoles Ónega guanya el premi Planeta 2023 amb la seva novela ‘Las hijas de la criada’

Alfonso Goizueta queda finalista i amb 23 anys, és el premiat més jove de la història d’aquest premi

La periodista Sonsoles Ónega guanya el premi Planeta 2023 amb la seva novela ‘Las hijas de la criada’

Barcelona ha tornat a celebrar un dels esdeveniments literaris anuals per excel·lència: la concessió del Premi Planeta 2023. En la gala d’enguany, celebrada al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la periodista Sonsoles Ónega li ha pres el relleu a Luz Gabás, guanyadora del Premi Planeta 2022. Es tracta del premis amb major dotació econòmica del món en llengua castellana, on el guanyador s’alça amb un milió d’euros i el segon finalista amb 200.000 euros. 

 

Sonsoles Ónega i Alfonso Goizueta recollint el premi

 

Las hijas de la criada, que es va presentar sota el títol Otoño sin ti i amb el pseudònim de Gabriela Monte, és una novel·la històrica i romàntica que parla de dues famílies a le quals intercanvien els seus nadons en néixer. La novel·la, ambientada en la Galícia del segle XX, dona pas a una venjança cruel que condiciona la vida dels personatges i on també tenen cabuda l’amor, la cerca de la veritat i els desamors. També posa èmfasi en la lluita i la justícia de les dones. 

 

El finalista ha estat Alfonso Goizueta, un jove de 24 anys graduat en història i relacions internacionals que ha apostat per La sangre del padre, una novel·la històrica sobre l’emperador Alejandro Magno, des de la seva conquista del món civilitzat fins a la seva arribada a la Índia. El madrileny va començar la seva carrera el 2017, amb només 17 anys va publicar dos assaigs sobre la història de la geopolítica europea d’entreguerres: Limitando el poder 1871-1939 i Los últimos gobernantes de Castilla. El 2020 es va endinsar per primer cop en el gènere novel·lístic i va publicar Corazón de deidades, un retrat humà dels déus grecs i els mites narrat en un marc històric-psicològic. 

 

En aquesta 72ª edició, la participació ha batut un rècord absolut amb 1.129 novel·les presentades, 461 més que l’any anterior. D’aquestes 1.129; 482 han estat espanyoles, 309 llatinoamericanes, 96 d’Amèrica del Nord, 33 d’Amèrica Central, una d’Àfrica i la resta de l’Europa Central. Entre els requisits es demana que l’autor sigui major d’edat, que l’escrit sigui en llengua castellana i que tingui com a mínim dues-centes pàgines mecanografiades. El jurat d’enguany està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, directora de l’Editorial Planeta i secretaria amb vot.

 

El jurat durant la presentació del Premi Planeta 2023

 

En la roda de premsa prèvia a l’entrega del premi, el tema destacat va ser la IA. José Creuheras, president del Grup Planeta i Atresmedia va afirmar que la IA no suposa, de moment, cap amenaça pel conjunt d’escriptors. “La intel·ligència artificial permet processar moltes dades i repetir criteris i actuacions, però no substituirà el talent. El talent d’escriure el tenen poques persones i no el tindran les màquines”, va assegurar. Creuheras va reconèixer també que, és un tema que li preocupa, ja que cada vegada és més difícil saber si les obres estan escrites per autors o per la IA. 

 

Un altre tema rellevant de la compareixença davant dels mitjans va ser l’interès dels joves en la lectura. Espanya és el país europeu líder en venda de llibres i les xifres de lectura són especialment bones en els joves. El 64% dels joves entre 15 i 24 anys són lectors freqüents, “Constitueixen una bona cantera pel futur” va assegurar el director de l’Àrea del Llibre del grup Planeta, Jesús Badenes. També va afegir que el llibre imprès continua sent el preferit dels lectors amb un 93% respecte al 7% que representen els formats digitals i confia en que de cara al 2024, el Bo Cultural serveixi d’incentiu pels joves a interessar-se per la lectura.