Especial Sant Jordi

Sant Jordi de rècord

La capital catalana es troba desbordada en un dels dies més esperats de l’any

El diumenge 23 d’abril es va celebrar la diada de Sant Jordi a Catalunya, una jornada que simbolitza la cultura i l’amor. Enguany, amb la venda de llibres i roses, la ciutat comtal ha batut tots els rècords i ha situat el 2023 en primera posició en vendes de la història. La Càmera del Llibre de Catalunya assegura que ha estat l’any amb més participació i anuncia que hi ha hagut un increment del 5% en la venda de llibres respecte a l’any passat. 

A causa de les restriccions per la pandèmia i el temporal dels darrers tres anys, els ciutadans esperaven eufòrics aquesta data, i així es va demostrar. Les aglomeracions i els col.lape al transport públic van marcar l’inici d’una jornada, denominada per molts, “el millor Sant Jordi en anys”. Des de primera hora, el centre de la ciutat va ser el punt de trobada per tots els amants de la lectura, el recorregut des de l’Eixample fins a les Rambles es va omplir de parades, assolint la xifra de més de 300 punts de venda de llibres en tan sols 3 quilòmetres. Molts autors van aprofitar l'ocasió i es van mobilitzar a la ciutat per la firma dels seus llibres, fet que va provocar nombroses cues, algunes d’elles, de fins a més de sis hores. 

Pedro Almodóvar, Xavier Bosch, Alice Kellen, Carles Porta i Dolores Redondo van ser alguns dels escriptors que van causar més expectació durant la jornada. Segons la llista que ha fet pública el Gremi de Llibreters de Catalunya, entre els llibres més venuts d’enguany hi destaquen els següents: en primer lloc, en l’apartat de ficció en català la guanyadora ha estat la novela Les nostres mares de Gemma Ruiz Palà i en castellà ha estat El ángel de la ciudad de Eva García Sáenz de Urturi; seguidament, en la no-ficció en català, com ningú ho dubtava, la tirada popular del col·lectiu del pòdcast de la Sotana titulat Gran enciclopèdia del Barça ha estat el guanyador, i en llengua castellana, el meditatiu llibre Cómo hacer que te pasen cosas buenas de Marian Rojas ha estat el vencedor. Finalment, en la categoria de literatura infantil i juvenil en català, el personatge nascut al Súper 3 En Titó, ha triomfat entre els lectors més petits. 

Amb aquesta nova edició, la diada de Sant Jordi ha tornat amb molta força, deixant enrere les restriccions i recuperant l’emblemàtica Rambla de Barcelona. Els carrers de Catalunya demostraven l’alegria dels ciutadans i s’ha viscut la  tradició catalana amb un autèntic ambient de festa.