Premis Princesa de Girona: una gran oportunitat pels joves amb talent

Premis Princesa de Girona: una gran oportunitat pels joves amb talent

Els Premis Princesa de Girona són un reconeixement altament prestigiós a Espanya, atorgat a joves entre 16 i 35 anys. El principal objectiu és promoure la formació i el desenvolupament dels joves en diferents àmbits. Van sorgir a l’any 2009 davant les amenaces d’abandonament escolar, les baixes possibilitats de trobar treball i l'escassetat de referents per a les noves generacions, amb l’objectiu d’ajudar al desenvolupament dels joves i de ser un suport per superar les dificultats que els joves troben a l’hora d’incorporar-se a la societat. 

Els Premis son creats i representats per la Fundació Princesa de Girona, una entitat sense ànim de lucre que pretén fomentar la innovació i l'excel·lència de la societat espanyola. Acompanyen a generacions que contribueixen a la transformació educativa, cultural i econòmica, que pugui suposar un exemple per la joventut. Desde l’associació donen una oportunitat a les idees dels joves per tal de que incorporin les iniciatives i accions necessaries per poder enfrontar-se a un món ple de desafiaments del present i el futur.

Per poder dur a terme la seva missió, la fundació compta amb un patronat, format per destacades empreses i organitzacions que aporten les eines necessàries pels actes de gestió. La Comissió Delegada del Patronat compta amb més de 80 institucions que formen part de la Fundació, entre les quals destaquen Coca-Cola European Partners Iberia, S.L.U., Endesa S.A., Grupo Godó de Comunicación S.A., Lola Casademunt S.L., Banc de Sabadell S.A. i BBVA.

Respecte al procés de selecció, cada categoria compta amb un jutjat especialitzat que avalua els candidats i finalment selecciona els guanyadors. El premi consisteix en una dotació económica de 20.000 euros i una escultura creada per Jaume Plensa, un escultor català internacionalment conegut. 

La convocatòria dels Premis Princesa de Girona 2024 ja està oberta. Els Premis estan dividits en dues convocatòries: la nacional i la internacional. La convocatòria nacional pretén destacar, reconèixer i posar en valor el talent dels joves espanyols. Aquesta convocatòria va finalitzar el 31 d'octubre i consta de cinc categories, que inclouen Arts i Lletres, Investigació científica, Empresa, Social i Escola de l’any. D’altra banda, la convocatòria internacional cerca reconèixer la trajectòria dels joves de Llatinoamerica. A diferencia de la nacional, aquesta convocatoria consta de dues categories: Empresa i Recerca Cientifica. Els joves tenen l’oportunitat de presentar-se fins el 30 de novembre. 

Als Premis poden participar tots aquells que destaquen per la seva talentosa trajectòria i que tinguin la voluntat d’influir de manera significativa a la societat. Els premis aporten reconeixement entre altres valors. Els èxits dels guanyadors seran reconeguts per grans figures dins de les respectives categories, el que els oferirà un gran ventall d'oportunitats a les seves carreres i projectes. 


A part dels Premis, dintre de l’Associació hi ha quatre programes que contribueixen al desenvolupament i foment dels joves. En primer lloc, la Generació Talent, que ofereix les eines necessàries per accelerar el desenvolupament competencial dels joves entre 18 i 30 anys. Està pensat pels joves a l’atur, per subempleats o per aquells que necessiten una nova orientació professional. Amb aquest programa els joves podran impulsar la seva carrera professional i conèixer sobre les competències més sol·licitades pel mercat laboral. Els alumnes disposen d’un mentoring tan individual com grupal que contribueix a l’orientació laboral i el desenvolupament competencial dels joves. En segon lloc, la generació docent, que es una comunitat formada per aquells docents que volen enfortir la seva vocació, aconseguir els seus objectius i impulsar el seu projecte personal. Un altre programa es la Generació Propòsit, que acull a aquells joves que tenen la intenció d’impulsar projectes que generin un impacte positiu en la societat. La Fundació ofereix desenvolupament competencial i mentoring per contribuir al incubació i acceleració de projectes que puguin tenir un gran impacte. Per últim, la Generació Premiats, que està formada per aquells joves que han sigut guanyadors dels Premis, que tenen un rol actiu a la Fundació.