La nova normalitat a la cultura

forest-simon-ZzOtl6FSpLs-unsplash
Fotografia extreta de la pàgina web unsplash
La nova normalitat a la cultura
  • Cantants i organitzadors s'adapten a les noves mesures. 
  • Els artistes no aturen les seves actuacions per pal·liar la necessitat cultural.

El sector de la cultura ha estat un dels més afectats per la pandèmia durant aquest darrer any. Festivals, concerts, obres de teatre i altres esdeveniments s'han hagut d'adaptar al nou context. Amb totes les mesures necessàries els artistes han pogut, de mica en mica, tornar a gaudir del públic. Tot i que l'experiència no és la mateixa, la cultura segueix viva. La Covid-19 ha marcat un abans i un després en la manera de viure aquestes activitats.

"És qüestió d'imaginar-se una situació millor, de gaudir l'estona que estàs allà i d'immortalitzar el moment", explica Álvaro Ramírez, un jove de 22 anys que va assistir al concert de Taburete el mes passat.

Assistir a un concert en plena pandèmia resulta una experiència estranya però emocionant a la vegada. La covid-19 no frena les ganes que tenen els fans de tornar a veure els artistes preferits. "Vam comprar les entrades amb la mateixa il·lusió i les mateixes ganes que en condicions normals", assegura Ramírez.

Abans de la pandèmia, la distribució de les sales era molt flexible. La gent seia on volia, normalment els seients no estaven numerats. Tant podien seure junts com separats. El contacte físic no era un factor a tenir en compte per planificar l'espai. "Per dur a terme el Festival al Fòrum Romà d'Empúries i el Festival Portalblau l'estiu passat, vam haver de fer un dibuix dels diferents espais en funció del nou aforament. Vam triplicar el personal per fer-lo possible. Volíem tenir tot molt controlat i donar una imatge de seguretat i bona organització", comença explicant Cristina Torres, organitzadora del festival.

festival empúriesVista panoràmica del recinte del Fòrum Romà d'Empúries 

"Abans d'entrar a la sala ens van prendre la temperatura. Hi havia distribuït gel hidroalcohòlic per tot el recinte. La mascareta era obligatòria en tot moment. Es va fer difícil, però ja hi estem acostumats", afirma Ramírez.

El públic s'ha organitzat en la majoria de casos en funció de l'ordre de compra de les entrades. La distribució dels seients ha tingut en compte en tot moment la separació de dos metres i els grups bombolla. Sempre s'ha recomanat arribar amb antelació per poder ubicar els assistents amb calma i correctament.

"També buscàvem la implicació del públic amb l'organització. Que vinguessin amb temps, tinguessin paciència i s'ajustessin a les normes. Volíem que fossin còmplices de tota aquesta nova dimensió organitzativa", comenta Torres.

Avui dia, organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques suposa molta més feina de l'habitual. S'han de tenir en compte factors que abans no tenien pes en l'organització. A banda de la implementació de mesures higièniques com els dispositius de gel o la constant neteja dels espais compartits, s'ha hagut de reforçar el personal, el control a les sales en entrades i sortides i la distància de seguretat.

Pel que fa a la part artística, els artistes no han volgut perdre l'oportunitat d'actuar i s'han adaptat a les condicions proposades pels organitzadors. Molts han hagut de baixar el seu budget reduint la venda d'entrades. Un fet que demostra el seu compromís amb el sector de la cultura. "Tots els artistes convidats han estat molt agraïts, hem tingut molt bona resposta i s'han adaptat al que nosaltres podíem oferir", explica Torres sobre el festival al Fòrum Romà d'Empúries.

Hi ha, però, qui no ha tingut tanta sort i no han trobat una sala o festival on poder actuar. Aquells grups més petits o de caràcter local s'han trobat en desavantatge enfront dels grans de la música nacional.

"Hem aconseguit entrar de miracle a la sala Apol·lo gràcies a un festival", declara Alex Egido, cantant del grup musical Ciao Marina. La banda, creada per tres joves barcelonins l'any 2017, no perd l'esperança de poder tornar a fer gaudir el públic amb les seves cançons.

ciaoCiao Marina en concert, abril 2019

La cantant Gemma Humet, que ha actuat al festival de les Ruïnes d’Empúries aquest estiu, explica que està essent una temporada complicada: “Per mi el més difícil és el fet de que el públic estigui amb mascareta. Sóc conscient que el context és el que és, però en el meu cas, com és una música molt emocional, m’agrada molt rebre el feedback del públic, veure les cares, els somriures… tot d’una això ha quedat vetat”, explica l'artista. "Veus que el públic té moltes ganes de consumir cultura i de veure a altre gent. Penso que la cultura ara mateix és indispensable als nostres caps i tenir cura de les nostres emocions, és una manera de cuidar-nos mutuament”, conclou després d'haver fet diversos concerts aquest estiu. 

S'espera que aquest estiu els concerts i festivals ofereixin una millor experiència. El 30% de la població estarà vacunada quan la temporada estival comenci. Organitzadors i artistes preveuen un escenari més positiu on la cultura ressorgeixi de nou.

 

Per arribar a aquest futur pròxim on tots gaudim de més música i una normalitat semblant a la d'abans, hem de ser positius i seguir promovent els esdeveniments amb condicions segures per a tothom. "Ha sigut i està essent un any molt complicat per aquest sector", assegura Torres.

Per altra banda, l'Alvaro Ramírez incideix en què tot depèn de l'actitud que li posis. "Influeix molt el com t'ho prenguis, com vius el concert i la companyia. Al final, el més important és gaudir la música durant aquella estona i posar de la teva part perquè tot sigui segur".

Una cosa està clara: hem d'ajudar a la cultura perquè s'ha demostrat que és segura i la gent la necessita. Els artistes estan passant un mal moment. "Ells també estan patint. És una qüestió win to win. Ells guanyen amb la seva música. Nosaltres guanyem escoltant-la", conclou Ramírez.

 

 


 
La nova normalitat a la cultura