MULTIMÈDIA

Precarietat assistencial i lentitud de l'Església dificulten la lluita contra la pederàstia

2b2298ca-e047-41c8-81d4-cac3ac53a289
Exterior col·legi Claret de Barcelona.

Les associacions d'ajuda a les víctimes estan desbordades i la falta de finançament les pot abocar al tancament | Les denúncies han de passar pel tribunal eclesiàstic i la Congregació de la Fe abans que s'iniciï el procediment canònic

Precarietat assistencial i lentitud de l'Església dificulten la lluita contra la pederàstia

Els casos d'abusos sexuals per part d'eclesiàstics estan en el punt de mira i les associacions que lluiten contra la pederàstia necessiten cada vegada més ajudes econòmiques. L'església, per la seva part, duu a terme uns processos llargs abans de donar per vàlida cada denúncia però les víctimes tenen la sensació d'estar desemparades.

Juan Cuatrecasas, president de l'Associació Infàncies Robades, afirma que hi ha "moments en què els casos ens desborden, perquè són moltes persones a qui hem d'atendre". Defineix la situació com "la punta de l'iceberg" i es queixa de no tenir cap mena d'ajuda econòmica.

Com a resposta, l'Església de Barcelona, adreça a les víctimes al tribunal eclesiàstic. Primer, els casos passen per un procés de versemblança, que consisteix en una investigació interna dels fets. Després, les denúncies són enviades a la Congregació de la Fe a Roma i in situ inicia el procediment canònic, on clergues estudien el cas i decideixen la seva resolució.

No tots els casos compleixen els requisits i per això en els últims 20 anys el tribunal eclesiàstic de Barcelona només n'ha tramitat dos, però si ens fixem hi ha més casos que han vist la llum.

 

"A mi em va passar un cop amb 8 anys ", explica la Mireia, una víctima d'abusos sexuals.

La Mireia una dona de 42 anys, explica que va ser víctima d'abusos sexuals a l'escola Claret de Barcelona. ''A mi em va passar un cop amb 8 anys. Un dia em vaig fer mal al genoll i vaig anar a curar-me a la caseta del conserge. Mentre m'estava desinfectant la ferida, em va baixar les calcetes i em va introduir els dits''.

La Mireia va estar molts anys anant a teràpia però tot i això mai va explicar res. ''Em sentia molt incompresa'' assegura la víctima, perquè el seu voltant no entenia que li passava. En l'adolescència, va patir depressió i durant gairebé 28 anys s'ha sentit responsable de què li va passar.

A dia d'avui, i des que ho va explicar per primer cop, amb 36 anys, ha començat a descobrir que tant el fracàs escolar, com tots els problemes d'autoestima i amb les relacions personals han sigut deguts a l'abús sexual per part de l'exconserge de l'escola.

La víctima va decidir fer la denúncia tot i que la seva causa ha prescrit, perquè com li van dir els Mossos és important que quedi constància que allò havia passat. La Mireia explica que com l'abusador va morir li han enviat una carta dels jutjats dient-li que ''això no tira endavant ''.

 

"Són situacions que no s'han de tornar a repetir", afirmen des de l'arquebisbat.

L'arquebisbat de Barcelona explica que en el passat hi ha hagut errors molt greus en el tractament d'aquests temes i afirma que alguns han estat encoberts. Per això defensen que "són situacions que no s'han de tornar a repetir" i des de la Santa Seu han creat uns mecanismes per intentar prevenir i evitar-ho.

Segons l'Església, les víctimes tenen a la seva disposició un tribunal eclesiàstic on denunciar els casos a banda de recórrer a la justícia civil. Pel que fa a l'arquebisbat de Barcelona, "ara s'està formant un equip de laics multidisciplinari per poder acollir i donar una resposta a totes aquelles persones que se'ns adrecin".

Tot i això, no totes les denúncies arriben a la Congregació de la Doctrina de la Fe a Roma, perquè primer s'ha de decidir "la versemblança dels casos". Des de Barcelona només "s'han tramitat 2 casos en els darrers 20 anys", mentre que les associacions com Infàncies Robades afirmen tenir un desbordament de casos que els arriben cada setmana.

 

Penitenciari de la Catedral de Solsona. 

“S’ha de començar arreglant el passat”, expresa Juan Cuatrecasas.

A causa de l’esclat de casos d’abusos sexuals tan mediàtics com el dels Maristes a Barcelona, les associacions d’ajuda a les víctimes i l’Església estan intentant evitar els errors del passat.

La tasca de prevenció i conscienciació és necessària tant per a futurs docents com a alumnes però com diu el president de l’associació Infàncies Robades ‘’s’ha de començar arreglant el passat i ajudant a les víctimes que han estat en silenci durant tants anys''.

 

Exterior de l'escola Maristes Sants-Les Corts.

 

Precarietat assistencial i lentitud de l'Església dificulten la lluita contra la pederàstia