Català, llengua independentista?

Català, llengua independentista?

Les persones, com més coneixem, més lliures som. I això implica que com més idiomes aprenguem al llarg de la nostra vida, més lliures serem. Aquesta és la conclusió que vaig treure en veure el programa de Preguntes Freqüents de TV3 el passat 17 d’octubre.

Al programa, va venir de convidat l’exconcursant d’Operación Triunfo Dave Zulueta. Aquest noi, de 22 anys, va cantar en diverses ocasions en català durant el programa, fet que va xocar molt als espectadors, ja que aquest és de Cadis. L’exconcursant ha continuat sorprenent la gent fent versions de les seves cançons en català. Dave va explicar que ha après el català amb TV3 (amb sèries com Plats Bruts o Polseres Vermelles) i a través de la música (amb cantants com Serrat).

L’entrevista, íntegrament en català, va exposar temes molt interessants, i va ser el mateix Dave qui va afirmar: “La gent es creu que si tu parles català, vas a la presó directament”. Aquesta afirmació pot ser una mica exagerada, però reflecteix molt bé els prejudicis i les connotacions que té la llengua catalana i en general Catalunya. La pluralitat de llengües i de cultures és el que enriqueix a un país. És allò que defineix de veritat a les persones, que et fa conèixer sobre elles, deixant els prejudicis de banda. Per això no es pot veure de manera negativa que algú de fora de Catalunya aprengui el català i s’interessi per la cultura catalana. En tot cas s’hauria de fomentar aquest interès a l’aprenentatge, d’aquesta manera tots ens enriquiríem més i faríem més comunitat.

No es pot associar el català amb l’independentisme, ja que seria com associar l’euskera al terrorisme

Aquests prejudicis només fan que separar més el país, contradient-se així quan diuen que són els independentistes els que no volen saber res de la resta d’Espanya. Sense aprendre dels nostres veïns, no es construeix país. Lligar la llengua a un moviment només d’alguns no és correcte ni representatiu. No es pot associar el català amb l’independentisme, ja que seria com associar l’euskera al terrorisme: és un moviment dins la regió, però no tenen res a veure. Això s’hauria d’ensenyar des de les escoles, on els estudiants poguessin aprendre euskera, gallec, català… D’aquesta manera s’ensenyaria a respectar i estimar les diferents cultures dins del país.

El Dave no hauria de ser un cas aïllat, un cas estrany, sinó que hauria de ser un exemple a seguir per a tots nosaltres. 

Sí que és veritat que, dins d’aquests idiomes d’Espanya, el català és el més castigat. En la mateixa edició d’Operación Triunfo que va participar en Dave Zulueta, un altre concursant, aquest català, va cantar en la seva llengua materna en una gala del programa. Aquesta decisió va crear una gran polèmica i molta gent va queixar-se. En Miki Nuñez, el concursant en qüestió, com estava aïllat a la casa del programa, no se’n va adonar de tot l’enrenou que s’estava creant en xarxes. Va ser quan aquest va sortir del concurs que es va assabentar i, com molts de nosaltres, no va entendre el motiu d’aquesta polèmica. Per què no podia cantar en català? Que tenia de dolent això? En canvi, en diverses ocasions, una concursant gallega, Sabela Ramil, va cantar en gallec i ningú hi va tenir cap objecció. Potser sí que el problema realment està en l’ús del català.

Un cop vaig entrar a un forn a la ciutat de Madrid i directament se’m va tractar diferent després d’escoltar-me parlar en català amb una amiga. Aquesta dona em va fer una mirada desagradable i en atendre’m em va parlar d’una manera que em va fer sentir com si hagués fet alguna cosa malament. Un país que contínuament defensa la idea que no vol la ruptura social i que l'últim que vol és que una de les seves comunitats s'independitzi no pot tenir aquests prejudicis envers les persones. Això només dóna més motius de marxar a aquests que volen independitzar-se.

Català, llengua independentista?